10 raons infal·libles per activar-te

El moviment és humà. I és necessari per a viure plenament. Ara bé, vius en una societat que et permet triar si mantenir-te actiu/va o no, si més no en la majoria de casos, i aquest fet ha comportat que aparegui un concepte que segurament els teus avantpassats ni havien imaginat: el sedentarisme o la manca de moviment. Ara bé, si és bo per a nosaltres, com és que una part molt significativa de la població es mou poc o gens?

 

En un llibre que estic llegint darrerament, (Unthink de Chris Paley) l’autor, basant-se en estudis científics i en el funcionament de la nostra ment sosté que com a humà prens les decisions i després les argumentes racionalment perquè tinguin coherència. Això ho fas per autoenganyar-te, ja que és la millor manera que després et creguin els teus congèneres. I la mandra existeix, i no només existeix sinó que el nostre estil de vida permet l’opció del sedentarisme.

 

És a dir, en el fons el que fas quan dius allò de ‘No tinc temps’, ‘No està fet per a mi’, ‘Val molts diners’,… són majoritàriament excuses. Així que si ets dels/les que les troben, sàpigues que no ets tu qui decideix: és la teva mandra.

 

De tota manera, l’obligació s’ha demostrat molt menys efectiva per impulsar canvis –i per mantenir-los com a hàbits- que la motivació. Seguidament et donarem deu motius infal·libles perquè et motivis a engegar o a mantenir la teva activitat.

 

1. Hi ha una pràctica per a cada tipus de persona. Per a cada edat, per a cada nivell de condició física i per a cada preferència. El ventall és tan gran que avui en dia tens al teu abast una enorme varietat d’opcions: esports competitius i pràctica lliure, activitats intenses i suaus, sol o acompanyat, a la natura, a l’exterior i indoor, ballant, lluitant, pedalant o nedant. Quina és aquella activitat que et crida l’atenció?

 

2. No té perquè costar diners! Avui en dia disposes de camins, carreteres i corriols per caminar, córrer, anar en bici, etc. Parcs on poder fer exercicis amb aparells urbans, activitats de franc o a un cost irrisori promogudes des del sector públic o privat… De tota manera, els diners que et pot arribar a suposar inscriure’t a un centre esportiu o club són molt minsos comparats amb el que t’aporten. Pensa en quant estaries disposat/da a ‘pagar’ per aconseguir el que l’activitat física o l’esport et poden donar…

 

3. Tens beneficis assegurats. I amplis. I des de l’inici. Perquè contràriament al que pots pensar abans de començar, si l’activitat que esculls és adient i respecta el teu nivell inicial de condició física, els beneficis seran visibles i els notaràs des que comencis.

 

4. La teva salut millorarà, física i mentalment. Des de fa decennis els científics han estat estudiant els efectes de l’activitat física en la teva salut, fins arribar al punt que, com deia el Dr. Matsudo en la inauguració del curs de l’INEFC d’enguany, «l’activitat física redueix els riscos de desenvolupar una patologia més que qualsevol pastilla”. Altres efectes són el control del pes, la disminució del risc de patir una malaltia cardiovascular, diabetis 2, alguns càncers, enfortiment dels ossos i músculs (i evitar lesions i dolors articulars i musculars), millora de la salut mental i humor, etc. Ja saps el que diuen, la salut és el primer. A més,

 

5. Et sentiràs millor. I tot i que parlem molt de salut i parlem molt de beneficis, el que ens mou molts cops a la vida és el plaer, l’hedonisme. Per això vas al cinema, per passar una bona estona. Per això quedes amb els amics, per això ens agrada un bon massatge. Segur que si ets dels/les que practiquen assíduament esport, ja sigui córrer, ioga, bicicleta, arts marcials o pàdel ja saps a què em refereixo. Perquè ja ho has viscut. Aquella sensació de benestar, de sentir-te bé amb el teu cos, amb tu mateix/a. Els esports de resistència de llarga durada estan experimentant un boom de creixement ja que produeixen en el cos reaccions químiques que gairebé podríem qualificar d’addictives… en el millor sentit de l’adherència a un hàbit esportiu.

 

6. La disciplina que t’aporta la pots traslladar a altres aspectes de la teva vida. La constància de la pràctica d’anar a córrer tres cops per setmana, la disciplina de l’equip que juga un campionat, l’esperit de millora de la tècnica de qui practica pilates, són exemples de valors que l’activitat física conté i que tenen una aplicació directa en altres àmbits com el laboral, els estudis o les relacions socials. Quina ganga!

 

7. El teu cos està dissenyat per al moviment. Vivim en un moment on l’ús de la ment i del llenguatge està sobrevalorat. Som més que el que sabem intel·lectualment. Som també cos i emocions, i el cos és el recipient on transcorre tota la teva vida. Podríem dir que si vols viure una vida plena, has d’utilitzar el teu cos, fer-te amic/ga seu, donar-li el que necessita: moviment. T’imagines tenir un Ferrari al garatge i no treure’l mai a passejar?

 

8. Allarga la teva vida! No es tracta de viure 200 anys, però la pràctica continuada augmenta l’esperança de vida. I encara diríem més, creiem que la fa més plena. No són els anys de vida sinó la vida en els anys.

 

9. Milloraran les teves relacions socials. Tot i que hi ha persones a qui ens pot agradar, habitualment o en ocasions, anar a córrer per la muntanya sols per desconnectar del món per uns minuts, la veritat és que la pràctica amb altres persones és molt gratificant. Coneixes gent nova i fas noves amistats. I el punt de connexió és sa i és positiu, amb la qual cosa són relacions majoritàriament satisfactòries. Per això els clubs tenen tant èxit, per això els gimnasos s’omplen de gent i per això ens agraden els partits amistosos de cap de setmana o les sortides en grup en bicicleta.

 

10. Tu ets el responsable de la teva vida, és a tu que et toca activar-te. Estan de moda les disciplines de creixement personal com el coaching on la responsabilitat (entesa com a capacitat de fer quelcom) de la nostra vida torna a nosaltres i la ‘culpa’ o la ‘solució’ ja no la tenen els altres, sinó un mateix. Escolta allò que t’agrada i et motiva i espavila per començar-te a moure!

Leave a comment